Information for
Public and education
www.darwincenter.nl
Public and education

Information in Dutch

Darwin Christmas lecture

Jaarlijks organiseert het Darwin Center for Biogeosciences de Darwin Christmas lecture. Deze gratis lezing is bedoeld om biogeologisch of aanverwant onderzoek bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. De afgelopen jaren werd de lezing o.a. gegeven door paleontoloog Jelle Reumer, schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt, schrijver en filosoof Bas Haring en professor Milieukunde Klaas van Egmond.

Meer informatie

 

Antarctische expeditie: Wilkes Land

Darwin onderzoeker Henk Brinkhuis is van januari tot en met maart 2010 leider van een internationale wetenschappelijke expeditie naar Antarctica. Het doel van de expeditie is het achterhalen van de geschiedenis van het Antarctisch klimaat. Tot zo’n 35 miljoen jaar geleden was de aarde een grote ‘broeikaswereld’ en was het overal veel warmer dan nu. Zelfs op Antarctica groeiden uitgestrekte bossen. Door natuurlijke oorzaken koelde de aarde daarna af en vormde zich relatief snel een dikke ijskap zoals we die nu kennen. Hoe heeft zo’n extreme klimaatverandering kunnen plaatsvinden? En wat leert dit ons over klimaatprocessen in het algemeen?

 

De expeditie is op verschillende manieren te volgen:


Expeditie Beagle

Vlieg jij in het voorjaar van 2010 naar Kaapstad om daar in de voetsporen van Charles Darwin te treden? Doe dan mee met de wedstrijd ‘On the Future of Species’ die de Universiteit Utrecht en de VPRO gezamenlijk organiseren.

Meer informatie en lesmateriaal


Expeditie Broeikaswereld

Het doel van dit project is om een vertaling te maken van paleoklimaatonderzoek voor het voortgezet onderwijs. Het project richt zich op leerlingen in de bovenbouw van de havo en het vwo en kan gebruikt worden als ondersteuning van het onderwijs bij het thema 'klimaatverandering’. Het is geschikt voor onder andere de vakken aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, scheikunde, nlt, anw en als zelfstandig project.

Meer informatie

 

Aarde.Nu

Aarde.Nu geeft informatie over profielwerkstukken over aardwetenschappelijke onderwerpen en organiseert tevens een profielwerkstukwedstrijd. Thema's die aansluiten bij biogeologie zijn o.a. evolutie, het klimaat, leven op aarde en permafrots.

Meer informatie